Bewaren van de taart:

Als je een taart ophaalt, kan deze 3 dagen gegeten worden, als je hem in de koelkast bewaart. LET OP dat de taart geen geuren en smaken opneemt van bepaalde producten in de koelkast zoals ui en knoflook. Een taart met slagroom of andere ingredienten die snel bederven, kunt u het beste binnen 2 dagen opeten. Als de vulling uit botercreme bestaat kan deze langer bewaard worden. Het beste voor de taart is dat de koelkast op standje 1 staat. Als hij namelijk te koud staat, kan de taart gaan zweten, als je deze eruit haalt. Haal de taart 2 uur voor het aansnijden uit de koelkast zodat het eventuele vocht kan uitdampen.

Wil je de taart op een later tijdstip eten, dan kun je hem invriezen.  Doe de taart met taartkarton, maar zonder taartdoos in een pedaalemmerzak. Sluit deze goed af. Zo kan je taart nog een hele tijd (3 maanden) in de vriezer bewaard blijven. Bij het ontdooien is het belangrijk om de temperatuurverschillen zo klein mogelijk te houden. Dus zet de taart, met de zak er nog omheen, de avond ervoor in de koelkast. (ook weer standje 1) ’s Morgens kan hij dan in de zak buiten de koelkast. Na een uur kan de zak eraf. Het kan zijn dat de taart gaat ‘zweten’. Hij smaakt dan niet minder lekker, maar dat is wel jammer natuurlijk van zo'n mooie taart. Om het ‘zweet’ weg te krijgen kun je het beste de taart laten opdrogen, buiten de koelkast. Vooral niet aankomen. Een ventilator kan het opdrogen versnellen.

Geboetseerde figuurtjes van fondant of marsepein kunt u beter niet invriezen omdat ze erg kunnen gaan plakken bij het ontdooien. Deze bewaart u gewoon in een kartonnen doosje en zet u later op de taart.

 

Bewaren van Cupcakes

Ongedecoreerde Cupcakes bewaar je in een trommel buiten de koelkast. In de koelkast zouden ze namelijk uitdrogen.
Je kunt ze ongeveer 4-5 dagen bewaren.
Cupcakes invriezen kan ook. Verpak ze dan luchtdicht voor je ze in de vriezer plaatst. Ze blijven in de vriezer 3 maanden goed.

Cupcakes met Fondant en Marsepein bewaren:

Gedecoreerde cupcakes blijven langer goed. Dat komt omdat je met de fondant of marsepein het cakeje helemaal afsluit. Je pakt hem dus eigenlijk al goed in. Sluit de trommel met gedecoreerde cupcakes niet helemaal luchtdicht af, anders heb je de kans dat de decoraties zacht en plakkerig worden. Gedecoreerde cupcakes kun je zeker een week bewaren buiten de koelkast.

Ook deze cupcakes kun je prima invriezen. Zet ze in een taartdoos en doe hier een zak omheen tegen vocht. In de vriezer blijven de cupcakes 3 maanden goed.

Hoewel ik het niet aanraad om cupcakes in de koelkast te bewaren, kun je de hier wel het best laten ontdooien nadat je ze uit de vriezer hebt gehaald. ‘Langzaam’ ontdooien in de koelkast verkleint het verschil in koud/warm waardoor de kans op condens ook kleiner is. Door die condensvorming zouden je decoraties kunnen smelten. Ook is het cakeje afgesloten van de buitenlucht door de decoraties en is de kans op uitdrogen hierdoor klein.

Cupcakes met een Toef bewaren:

Cupcakes met een toef in een taartdoos en bewaar deze op een koele plek, maar niet in de koelkast. In de koelkast worden de cupcakes droog en de toef keihard wat niet lekker is om te eten.

Cupcakes met een toef zou ik niet in hun geheel invriezen. Als de botercrème ontdooit is er kans dat de crème gaat schiften, dat staat natuurlijk niet mooi.

 

Eet smakelijk!!